Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škrečok Mongolský

27. 7. 2008
Škrečok Mongolský

Obrazek



Je to malé zvieratko, ktoré sa veľmi podobá škrečkovi Eversmanovmu. Dĺžka tela, 98 - 150 mm, chvostík má dlhý 15 - 21 mm. Farba hornej časti je popolavá až ryšavo-sivá. (možné zahliadnúť na obrázku hore). U mladých zvierat je dymovo-sivá. Bruško, vrch chvostíka a labky má biele. Obýva púšte, polopúšte a trávnaté stepi. Žije na území Kazachstanu a v oblasti Tuva (Ruská federácia). Živí sa semenami tráv a často si rozšíri jedálniček o rôzne druhy chrobákov, lariev. Pochutná si aj na lúčnych kobylkách. Aktívny je väčšinou večer a v noci. Rozmnožovanie začína v Apríli. Samička cez leto vrhne 2 až 3 vrhy, a v priemere má 4 až 9 mláďat. Od škrečka Roborowského sa odlišuje slabším osrstením chodidiel a dlhším chvostíkom.Od škrečka Eversmanovho sa odlišuje chýbajúcou škvrnou na hrudi. Od škrečka Dlhochvostého sa odlišuje bielym lemovaním na ušiach.


Zdroj: Krečci a Křečíci, Inseparabile forum