Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škrečok Huňatochvostý

29. 11. 2006
Škrečok Huňatochvostý


Obrazek



Škrečok Huňatochvostý ( Neotoma cinerea )
Predtým sa škrečok Huňatochvostý nazýval podľa spôsobu života Lesomyš Horská.
Obýva západnú časť Spojených štátov amerických a Kanady. Žije hlavne v
pieskovcových skalách a v horských lesoch až do nadmorskej výšky 3000 m. n. m.,
ale nevyhýba sa ani blízkosti ľudských obydlí. Občas sa dokonca usaďuje na pôjdach
stodôl a stavenísk. V dutinách stromov alebo v skalných rozsedlinách a jaskyniach
si stavajú veľké hniezda vystlané vetvičkami a lykom. V nich a v ich najbližšom okolí
zhromažďuje neuveriteľné množstvo rôznych predmetov - oblázků, plechoviek,
súčiastok, strojov, starých topánok... apod. Američania ho prezývajú " Kleptoman ".
Jeho potravu tvoria hlavne semená, korienky a rôzne lesné plody. v menšej miere sa
živí hmyzom a jeho larvami. Miestami môže pôsobiť škody na poľnohospodárskych
plodinách, ale skôr ľudí obťažuje odnášaním rôznych vecí.




Zdroj:
SB
nps.gov