Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kto sú škrečkovia a odkiaľ k Nám prišli ?

29. 11. 2006

  Odkiaľ k Nám prišli ?


Škrečok Sýrsky/Zlatý
____________________________

Vedecké meno:
Mesocritetus auratus
Veľkosť: dĺžka tela až 20 cm
Vzhľad: pôvodné zafabenie je zlatohnedé so svetlým bruchom;
               srsť je krátka
Dosiahnuteľný vek: priemerne sa dožíva dvoch rokov
Spôsob života: samotár; nevyžadujúci si veľký revír; samček vyhľadáva 
                           samičku len v dobe párenia
Rozšírenie: Malá Ázia; suché a teplé subtroipcké podnebie

Samica: tri týždne sa stará o svojich potomkov; a potom sa stará
                každý sám o seba

- pre milovníka veľmi čulého pohybu, by mala klietka dosahovať minimálne rozmery
   40 x 30 x 25 cm

- ako podstielka sú najvhodnejšie piliny

- zima a vlhkosť sú najväčším nebezpečenstvom; nikdy nekúpajte

- vzhľadom k povahe škrečkov je vhodné chovať jednotlivé zvieratá oddelene

- pretože vedia skvele šplhať; musíte jeho výbeh zo všetkých strán ( okrem stropu )
  dobre zabezpečiť a vybaviť rebríkom kameňmi a ďalším náradím na cvičenie




Škrečok Džungársky
_______________________________

Vedecké meno:
Phodopus sungorus
Veľkosť: dĺžka je tela je 10 - 12 cm; dĺžka chvosta je 1 cm
Vzhľad: sivohnedá maska; ostatok tela a uši tmavo hnedé
                až čierne; úhorovitý pruh v strede chrbta; brucho
                a končatiny biele; tvar tela podobný š. Zlatému
Dosiahnuteľný vek: asi 2 roky

Spôsob života: samotár; aktívny večer a v noci
Rozšírenie: stepi v severnej, strednej a východnej Ázii
Hmotnosť: 35 - 50 g

- zdravá samica privádza na svet mláďatá 3 x i 4 x ročne

- v drsných podmienkach mení zafarbenie podľa ročného obdobia:
   letná srsť - tmavá; prechodné zafarbenie; škvrnitá
   zimná srsť - svetlá

- neupadá do zimného spánku



Škrečok Roborovskii
___________________________________

Vedecké meno:
Phodopus roborowskii mesticus
Veľkosť: dĺžka tela asi 8 cm

Vzhľad: podobný škrečkovi Džungárskemu ( nemá však na
                chrbáte úhorí pruh ); srsť na pleciach je väčšinou
                pieskovej farby s trochou červenej; bruško je biele;
                uši sú tmavšie; svetlo alebo tmavo orámované
Povaha:
v kontakte s človekom nie je hryzavý, ale skôr
               plachý. Nemá príliš rád, keď sa ho niekto dotýka.
               Veľmi rád behá a preto potrebuje veľa pohybu
Rozšírenie: Stredná Ázia; piesočnaté púšťe
Zem pôvodu: Čína; Mongolsko; Rusko
Zvláštnosti: vankúšiky na nohách majú zarastené hustou srsťou,
                       ktorá im umožňuje jedinečné rýchle " kĺzanie " po
                       piesku

- menia farbu srsti:
   v lete - plavé až okrové zafarbenie
   v zime - o niečo svetlejšie

- je aktívny vo dne i v noci

- vo väčších skupinách ( do 6 zvierat ); je mierumilovný len v prípade, že sú pohromade
     len jedinci takého istého pohlavia

- jeho obydlie by malo mať piesok, kamene, suché vetvičky a veľa miesta na behanie




Ďalšie druhy škrečkov
___________________________________

-
škrečok Campbellov
( Phodopus sungorus campbell )
- škrečok Eversmanov ( Allocricetulus eversmanii )
- škrečok Myší ( Calomyscus bailwardii )
- škrečok Krysovitý ( Tscherskia triton ) - dosahuje veľkosti krysy;
                                                                     je nápadný dlhým chvostom
- škrečok Sivý ( Cricetulus migratorius ) - pochádza z Číny
- škrečok Rumunský ( Mesocricetus newtonii )
- škrečok Poľný ( Critetus cricetus ) - dosahuje veľkosti morčaťa
- škrečok Čínsky - je dlhý 11 cm. Žije v piesočnatých púšťach;


                                 vysokých horách. Srsť zhora sivá s čiernym

                                   pozdĺžnym pruhom na chrbáte.

Zdroj: zdroj zatiaľ nenájdený :(

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pre Admin

(vevinka, 1. 3. 2008 14:46)

Vies nieco som si od teba skopirovala dufam ze sa nehnevas.